tocTable of Contents
clearHide
TECHNOLOGIE
Przewodnik Projektanta 2/2021»2021 wydanie 2
Przewodnik Projektanta 2/2021»2021 wydanie 2

Żywiczne posadzki poliuretanowo-cementowe w przemyśle spożywczym

Niewiele posadzek żywicznych jest w stanie wytrzymać działania szerokiego spektrum chemikaliów przy równoczesnym zachowaniu parametrów wytrzymałościowych i przeniesieniu szerokiego zakresu obciążeń termicznych.
Posadzki żywiczne stosowane w przemyśle spożywczym jako okładziny ochronne płyt betonowych muszą spełniać jednocześnie wiele wygórowanych kryteriów, które często są bardziej rygorystyczne aniżeli wymagania stawiane posadzkom w innych gałęziach przemysłu. Technologie wykorzystywane w procesach przetwórstwa spożywczego niejednokrotnie stanowią kombinację czynników degradujących posadzki, tworząc wysoce agresywne środowisko, któremu nie są w stanie sprostać tradycyjne rozwiązania okładzin...

  • prof. nadzw. dr hab. inż. Andrzej Ubysz
    Authorprof. nadzw. dr hab. inż. Andrzej Ubysz
    Politechnika Wrocławska │ Zakład Konstrukcji Betonowych
  • dr inż. Marek Maj
    Authordr inż. Marek Maj
    Politechnika Wrocławska │ Zakład Konstrukcji Betonowych